Haber

Öğretim Üyesi Erdoğan: Eski istinat duvarlarını gözetim altında tutmalıyız

KOCAELİ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Yapabileceğimiz şey bu kadar eski istinat duvarlarının mevcut durumunu periyodik kontroller ve görsel incelemelerle gözlem altında tutmak ve olası olumsuz etkileri değerlendirmektir.” Bu durumların önüne geçmeye çalışabiliriz dedi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir haftada 3 istinat duvarı çöktü. İlki, 11 Kasım’da Serdar İlçesi Buğday Caddesi’nde, inşaat temel kazısı ve şiddetli yağış nedeniyle 6 katlı binanın bitişiğindeki istinat duvarının çökmesi sonucu yaşandı. Binada bulunan 14 daire tedbir amaçlı boşaltıldı. İkinci olay ise 12 Kasım’da Bekirdere İlçesi Sabır Caddesi’nde meydana geldi. Hafif ticari aracın devrilip inşaat temeline yuvarlandığı olayda 3 binanın tahliyesine karar verildi. Son olay ise 14 Kasım’da Bekirdere İlçesi’nde yaşandı. Şiddetli yağış nedeniyle inşaat alanındaki toprak çökerken, istinat duvarı da çöktü.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Erdoğan, etkinliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Öğretim Üyesi Erdoğan, “İstinat duvarları aslında istinat yapıları kategorisinde değerlendirdiğimiz yapılardır. Özellikle eğimli yerlerde toprağı desteklemek amacıyla uygulanan yapı elemanlarıdır. Tasarımda süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir. Bu yapıların projelendirilmesinde özellikle lokasyon özellikleri dikkate alınmalıdır. Zemin taşıma kapasitesinin doğru şekli.” ‘Üstyapı’ ya da ‘istinat duvarı’ yapısı dediğimiz yapıda, tasarım aşamasında ya da tasarım aşamasına geçiş sırasında temel özellikleri belirlendikten sonra yapıya etki edecek yüklerin belirlenmesi büyük önem taşıyor. Burada yük olarak karşılaştığımız en önemli yük istinat duvarının arkasındaki zayıf veya yumuşak olanlardır. Zemin dediğimiz yapıya etki eden yükler dikkate alınır. Ayrıca istinat duvarı üzerinde yol gibi sürşarj dediğimiz bir yük veya başka bir yükleme durumu varsa bunların da dikkate alınması ve tüm bunların dikkate alınması gerekir. Bunu dikkate alarak bir proje yapılması lazım” diye konuştu.

‘DOĞRU UYGULANMAZSA YAPININ YIKILMASINA NEDEN OLABİLİR’

İstinat duvarlarına etkiyen yüklerin dikkate alınması gerektiğini belirten Erdoğan, “Ortaya çıkan konuları incelediğimizde ya temel kaynaklı sorunlar ön plana çıkıyor ya da tasarım aşamasında gözden kaçan yük etkileri olabiliyor. veya son olarak uygulama aşamasında yani proje aşamasında herhangi bir sorun çıkmayabilir ancak sahadaki uygulamada yanlış uygulamalar burada sorunlara ve çökmelere neden olabilir.İstinat duvarlarına etki eden yükler dikkate alınırken, istinat duvarının drenajı yani yoğun yağışlarda istinat duvarı arkasında toprakta su birikmesini önleyecek ve suyu tahliye edecek sistemlerin uygulanması uygulama aşamasında çok önemlidir, eğer bunlar düzgün uygulanmazsa. Yapıya ilave yükler gelebilir ve yapının çökmesine neden olabilir. Bir diğer konu ise binaların çevresinde yapılan kazı veya inşaat çalışmalarının bu istinat yapılarını etkilemesi için ek yüklerin oluşmasına neden olabilmesi, yük etkilerinin dikkate alınan stabilite durumundan farklı olmasıdır. mevcut proje aşamasında olup, binanın çökmesine neden olabilir. “Çökmeye neden olabilir” dedi.

‘HİÇ KARŞILAŞMAK İSTEMEDİĞİMİZ GÖRÜŞLER SAHNE OLABİLİR’

Dr., antik çağda inşa edilen istinat duvarları konusunda da uyarıda bulundu. Öğretim Üyesi Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

“İstinat duvarlarına etkiyen yükler derken öncelikle istinat duvarının arkasındaki toprağın kendi ağırlığı vardır. Bunu da dikkate almamız lazım. Ayrıca istinat duvarının arkasında bulunması beklenen bir bina da olabilir. duvarın üst seviyesinde rastgele yol geçişi olabilir, yoldan geçen araçların çarpmasından dolayı oluşabilecek bir yük olabilir.Ek yükler, bunlar her zaman dikkate aldığımız yüklerdir. Tasarım aşamasında deprem yükleri dikkate alınarak ve yapıların bulunduğu deprem bölgesinin özelliklerine bağlı olarak yönetmeliklere uygun olarak tasarım ve projeler yapılmaktadır.Bu nedenle proje aşamasında herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda bir sonraki projeye geçilmektedir. adım sahada uygulamadır. -imalat adımı.Projeye uygun olmayan bir imalat detaylandırmada bir daha karşılaşmak istemeyeceğimiz görüntülere yol açabilir.Göreceli olarak inşa edilen istinat duvarlarında bu tür sorunlarla karşılaşmamızın sebepleri arasında daha eski tarihlerde, imalat tekniği açısından daha önceki düzenlemelerle ve daha eski üretim teknikleriyle yapıldığını gösterebiliriz. “Bizim yapabileceğimiz, periyodik kontroller ve görsel denetimlerle bu eski istinat duvarlarının mevcut durumunu gözlem altında tutmak ve olası olumsuz durumların önüne geçmektir.”

haber-sariyer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu