İş Dünyasına Yönelik 20 Noktalık Yol Haritası
“Güçlü Dayanışma, Mesleki Gelişim” sloganıyla faaliyetlerini yürüten İnsan Kaynakları Meslek Derneği (İKMD), 10 ilde can kaybına ve yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından çalışma hayatına ilişkin 20 maddelik bildiri yayınladı. merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleridir.
Uzun vadeli analizlerin değerine dikkat çeken İKMD, 20 maddelik beyanıyla normal hayata dönüş için önceden planların başlatılmasını ve gecikmeden gerekli düzenlemelerin yapılmasını tavsiye ediyor. İşveren ve çalışanların haklarını belirleyen unsurların tüm afet durumlarında işçi sözleşmelerinde tanımlanması gerektiğinin altı çizilen bildirge, depremzedelerin iş hayatlarına yeniden uyum sağlamaları, patronları ve halkı teşvik etmeleri için iş dünyasına yol haritası sunuyor. Bu şiddetli süreçte depremzedelere destek olacak kurumlar.
“İyileşmesi zaman alacak”
İnsan Kaynakları Profesyonelleri Derneği Kurucu Lideri MAN Türkiye A.Ş. İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Mustafa İskifoğlu , hazırladıkları açıklamada, “Dünyadaki ülkeler afetlerden ders çıkarırken afet yönetimi uygulamalarını yenilediler. Bir sonraki felaketin ne olacağını veya ne zaman geleceğini bilmiyoruz, ancak hayatta kalmak ve etkisini en aza indirmek için harekete geçebiliriz. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem sadece maddi kayıplara yol açmadı, yüzbinlerce insanın hayatını da etkiledi. İnsan Kaynakları Meslek Derneği olarak, depremzedelerin işlerine ve normal hayatlarına dönerek hayatlarını yeniden inşa edebilmelerine yardımcı olmak öncelikli hedefimizdir. Bu süreci hızlandırmak ve desteklemek amacıyla İKMD üyesi olan İKMD Yönetim Kurulu, Yürütme Kurulu ve İnsan Kaynakları profesyonelleri ile birlikte 20 maddelik yol haritasını içeren bir bildiri hazırladık.”
“Evimizi hazırlamak kadar iş yerimizi depreme hazırlamak da önemli”
İnsan Kaynakları Meslek Birliği İcra Kurulu Üyesi, Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman Her şirketin, tüm çalışanlar tarafından açıkça bilinen acil durum eylem ve tahliye planlarına sahip olması ve uygulaması gerektiğini hatırlatan, “Depremler evde veya işyerinde büyük hasarlara yol açabileceğinden, kimsenin zarar görmeyeceği şekilde önceden plan yapmak, panik ve kaosun önlenmesine yardımcı olur. Hazırlık anahtarıdır. Ne yazık ki birçok işletme bu tür doğal afetlere hazırlıklı değil ve çalışanlarını riske atıyor. Meğer iş yerlerini hazırlamak, evimizi hazırlamak kadar değerli. İleriye dönük planlama, çalışan güvenliğini artırabilir ve olaydan sonra iş sistemlerinin çalışır durumda kalmasına yardımcı olabilir. Depreme hazırlanma zamanı gelecek hafta veya gelecek ay değil, ‘şimdi’dir” dedi. İşletmeler için afet fonlarının kurulduğuna vurgu yapan Duman, şunları kaydetti; Pandemi sürecinde yaşanan ve faaliyetlerini sekteye uğratacak bir olay ya da afet öncesi gelir elde edilememesine karşı şirketlerin bir afet fonu ayırması gerekiyor” dedi.
İnsan Kaynakları Meslek Kuruluşu Beyanı:
- İşverenler ve kamu kurumları, çalışanların iş sözleşmelerinde tüm afet durumlarında (deprem, sel, yangın, salgın vb.) işveren ve işçilerin haklarını belirleyen unsurları belirlemelidir.
- İşverenler depremde işini kaybedenler için öncelikli istihdam politikaları belirlemeli, işe alımlarda depremden etkilenenlere öncelik verilmelidir.
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesinde; İşverenler, depremzedelere göre makul oranda depremzede çalıştırma zorunluluğu getirmeli, 50 ve üzeri personel çalıştıran özel bölümlü işyerlerinde yüzde üç oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu gibi.
- 7103 ve 7166 sayılı kanunlar kapsamında 4447 sayılı Kanuna eklenen kesintili 19. sayıda olduğu gibi depremzedeler için fiyat takviyesi ve sigorta prim ilavesi yapılmalıdır.
- 6486 sayılı Kanun kapsamındaki 6 maddelik bölgesel teşvik uygulaması deprem felaketinin yaşandığı 10 ilde yeniden başlatılmalıdır.
- Afet bölgesindeki demografik yapının korunması için depremden etkilenen 10 ilde istihdam koşullarının sağlanması için ivedilikle teşvik ve çalışmalar başlatılmalı, afet bölgesindeki işletmeler desteklenmelidir.
- İşverenlerin afet bölgelerinde mevcut yatırım planlarını uygulamaları durumunda ek teşvikler sağlanmalıdır.
- COVID-19 Zorunlu Gerekçeli Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında depremzedeler için kısa çalışma ödeneği yeniden başlatılmalıdır.
- 5510 sayılı Kanunun Ek 23’ünde yer alan maden işlerinde meydana gelen iş kazası sonucu vefat eden sigortalı; Genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere kendi sigortasından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcun iptal edilmesi ve sigortalının şartları aranmaksızın hak sahiplerine ölüm tarihinde aylık bağlanması uygulamasına da geçilmelidir. deprem afetinde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine uygulanacak.
- Depremden etkilenen illerde ihtiyaç duyulacak iş gücü için İş-Kur il müdürlüklerinde başvuru merkezleri kurulmalı, afette faaliyet gösteren patronlar için tüm ulusal ve yerel iş arama sitelerinde ücretsiz işe alım ilanları yayınlanmalıdır. alan.
- Türkiye İş Kurumu’nda depremzedeler için ayrı bir özgeçmiş havuzu oluşturulmalı ve önceliklendirilmelidir.
- İstihdam sürecinde mesleki eğitim ve yeterliliğe ihtiyaç duyan depremzedeler için özel burslar sağlanmalı ve özel ek kontenjanlar tanımlanmalıdır.
- Sağlık sigortasını destekleyen poliçeler özel sağlık sigortası şirketleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmeli ve depremzedeler ile birinci derece yakınlarının sağlık giderleri 1 yıl süreyle karşılanmalıdır.
- Şirketlerin elementer (hayat dışı) sigorta yaptırması teşvik edilmeli, sigortalı işletmelerin mevcut sigorta poliçeleri incelenerek genişletilmeli ve afet durumlarını kapsayacak şekilde güncellenmelidir.
- İşverenler ayni ve nakdi olarak afet prosedürleri oluşturmalıdır. (kira, taşınma, eşya, gıda yardımı vb.), idari izin, afetler için ek ödenek bütçesi/fonları (eğitim, sağlık, uzaktan çalışma vb.) belirlenmelidir. Belirlenecek bu yardımlardan yararlananların teşvik edilmesi için gelir vergisi ve sigorta primlerinde istisnalar uygulanmalıdır.
- Depremzedeler için uzaktan çalışma modelleri uygulanmalı.
- Yapılan her türlü nakdi ve/veya benzeri yardımlarda depremzedelerin vergi dilimlerinin değişmemesi ve yıl içinde vergi indirimlerinin daha yüksek oranda uygulanması için gelir vergisi ve sigorta primleri açısından muafiyet uygulanmalıdır. işverenler tarafından depremzedelere
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 40. maddesinde; Bu bekleme süresi içinde çalışamayan veya zorlayıcı nedenlerle çalıştırılmayan işçiye bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenmesi kararındaki 1 haftalık ödemesiz süre. işyerinde bir haftadan fazla” süresi depremzedeler için uzatılmalıdır.
- İşletmeler afet fonları oluşturmaya teşvik edilmelidir.
- İşletmeler acil durum planı hazırlamaya yönlendirilmelidir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı