Sağlık

“Gençlere Ne Oluyor?” Merak ediyorsanız: Ergenlerde Ruh Sağlığı Sorunları Ortaya Çıktı

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre lise çağındaki gençler ciddi duygusal stres yaşıyor. Üstelik bu durumda son yıllarda ciddi bir artış var. ‘Bu gençlerin derdi ne’ diye şikayet etmeden önce iki kez düşünün. Gelin detaylara bir göz atalım…

Kaynak:https://m.aksam.com.tr/saturday/erge…

Son yıllarda ABD, ergenlerin ruh sağlığı ve sinir hastalıklarında artış olduğunu öngörerek çalışmalara başladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) 2009 ortasını ve 2019 yılını kapsayan raporuna göre duygusal gerginlik yaşayan lise öğrencilerinin sayısında artış olduğu belirlendi.

Haberi kamuoyuyla paylaşan Nöroloji Uzmanı Sevda Sarıkaya, bu artışın önümüzdeki yıllar için tehlike oluşturabileceği iddia edildiğine dair bir açıklama yaptı.

twitter.com

‘Gençler pandemiden sonra mutsuz oldu’ ya da ‘Ergenlik çağına geldiği için sinirleniyorlar’ ifadeleri artık anlamsız değil çünkü bu durumun pandemi öncesi raporlarda ibret verici sonuçlar verdiği görüldü.

Pandemi döneminde yapılan bir ankette hastalık kaygısı ve karantina gibi zorunlulukların gençlerin hayatını olumsuz etkilediği belirlendi.

Öte yandan Sarıkaya, paylaşımına şunları ekledi: “2019 yılında yapılan bir ankette lise öğrencilerinin yüzde 37’sinin kendini çok üzgün ve umutsuz hissettiği, her beş çocuktan birinin aklına önemli intihar fikirleri geldiği, 11 çocuktan birinin ise kendini çok üzgün ve umutsuz hissettiği sonucuna ulaşıldı. Öğrenciler intihara teşebbüs etti.”

Kız öğrencilerde ve LGBTQ öğrencilerinde duygusal stres ve intihar düşünceleri daha yüksek bulundu.

Araştırmanın verilerine göre ABD’de her 4 ergenden 1’inin açlıkla karşı karşıya kaldığını belirten Sarıkaya, ‘Gençlerin yarısından fazlasının aile içi şiddete maruz kaldığı, Asyalıların yüzde 60’ının ve gençlerin yüzde 50’sinin aile içi şiddete maruz kaldığı sonucuna varıldı. siyahlar ırkçılıkla karşı karşıya.’

Uzmanlara göre sorunun analizi, gençleri depresyon konusunda bilinçlendirmek içindir.

Atılan en değerli adımlardan biri de gençlere ruh sağlığı konusunda eğitimler vermek ve bu konularda farkındalık yaratmaktır.

“Pandemi döneminde okuldan diğer arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kuran ergenlerde ruh sağlığı sorunlarının çok daha az görüldüğü, intihar düşünce ve girişimlerinin de daha az olduğu belirlendi.”

Bunlara ek olarak, onlarla sağlıklı bir ilişki kurmak ve sosyalleşmelerine yardımcı olmak değerlidir. Araştırmalara göre sağlıklı ilişkiler kurabilen çocuklar depresyondan uzak bir hayat yaşayabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu