3D Baskıyla Üretilen İnsan Beyin Dokusu Gerçek Bir Beyin Gibi Büyüyor
İnsan beyni hakkında bilmediğimiz Pek çok şey var ve özellikle hastalıkların fizyolojisini anlayabilmek için beyin dışındaki organlarımızın gelişimini de gözlemleyebilmek büyük değer taşıyor. Bu formül farklı ilaç testleri yapmak ve tedavi prosedürleri geliştirmek için kullanılabilir. Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndenAraştırmacılar büyümeye devam edebilen 3D baskılı beyin dokusuna sahipler.
İnsan beynini anlamak için değerli bir model
birkaç hafta önce yayınlandı beyin dokusu Bu açıdan bakıldığında aslında ilk değil ama bu yapının önemli yanı, üzerinde nöron faaliyetlerinin başlamış olmasıdır. Nöronlar arasındaki etkileşimin yanı sıra bu yapı da büyümeye devam ediyor. Araştırmacılardan Su-Chun Zhang, geliştirdikleri modelin beyin hücrelerini ve beyindeki iletişimi anlamada büyük değer taşıdığını belirtti.
Araştırmacılar, sinir progenitör hücreleri Kök sinir hücrelerinin olgunlaşıp sinaps oluşturabilecekleri katmanlar oluşturuldu. Fibrin hidrojel materyali ile üretilen doku, sinir hücreleriyle de biyolojik olarak uyumlu bir materyalden basıldı. Klasik dikey baskı prosedürü yerine doku, yatay bir desen döngüsüyle oluşturuldu. Böylece basılan hücreler kendi katmanlarında kalsa da farklı katmanlar arasında bağlantı kurmak mümkün oldu. Yazdırma sırasında farklı hücreler oluşturuldu.
Bilim insanları, kendi yöntemleriyle üretilen dokuların, diğer organ baskı yazıcılarından ve yöntemlerinden de kullanılabileceğini keşfetti. Farklı bir yaklaşım sunduğunu belirtiyor. Ayrıca bu yapının dokuyu sağlıklı tutabilmesi için özel ekipmana veya kültür yöntemlerine ihtiyacı yoktur. Bu, birçok laboratuvarın bu yöntemi kullanabileceği anlamına geliyordu.
Araştırma, Hücre Kök Hücresi‘da yayınlandı.